L’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA)

Va néixer l’any 1992 en el format d’orquestra de cordes. És gestionada per la Fundació ONCA, una entitat formada pel Govern d’Andorra i la Fundació Crèdit Andorrà, que en són els patrons.

L’any 2006 l’ONCA va iniciar les seves actuacions com a orquestra clàssica, concerts que combina amb el format de cambra. El violinista andorrà Gerard Claret, un dels principals impulsors de la formació, n’és el concertino director. L’italià Marzio Conti ha estat el director principal per a les produccions en format orquestra clàssica des de l’any 2006 fins al 2012. En el decurs d’aquests anys, Conti ha aportat una tasca intensa i important per a la consecució del repertori clàssic de l’ONCA i ha dirigit la formació clàssica en diferents festivals de prestigi, tant al Principat com a fora. Per encàrrec de la Fundació ONCA, Conti ha estat l’impulsor de l’estrena de la Simfonia número 2, Andorrana (2007) de Sergio Rendine.


L’any 2003 l’ONCA signa un conveni de col·laboració, tant artística com pedagògica, amb el Teatre Auditori Sant Cugat i l’Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels, de Sant Cugat del Vallès. La temporada 2004-2005, en col·laboració amb la Fundació Orfeó Català – Palau de la Música Catalana, enceta el cicle de concerts de cambra al Petit Palau, un cicle que duu a terme anualment.


Ha fet concerts a Andorra, Espanya, França, Bèlgica, Itàlia, Alemanya i Portugal, i ha assolit un lloc de prestigi dins del panorama musical. Ha participat en diversos festivals: Festival Internacional Narciso Yepes d’Ordino (Principat d’Andorra), Festival Pau Casals de Prada i del Vendrell, Schubertiana de Vilabertran, Festival Brudieu de la Seu d’Urgell, Tardor musical de Sòria, Serenates de València, Mercat de música viva de Vic, Festival Castell de Santa Florentina, Sant Pere Sallavinera, Festival Castell de Peralada, Festival d’Estoril, Festival del mil·lenni de Madrid i Barcelona, Concerts d’estiu de Santes Creus, Torroella de Montgrí, Jardins de Cap Roig, Festival de jazz de Barcelona i Festival internacional de música de Cambrils. També ha actuat en cicles de concerts del Palau de la Música Catalana de Barcelona, de l’Auditori de Galícia, de l’Auditori Nacional de Madrid, de l’Auditori de Saragossa, de l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa, del Teatre Auditori Sant Cugat, de l’Auditori Enric Granados de Lleida i de l’Auditori de Barcelona.


Ha actuat amb solistes de prestigi internacional com Narciso Yepes, Victòria dels Àngels, Lluís Claret, Alexandre Da Costa, Marçal Cervera, Joan Enric Lluna, Jean Pierre Rampal, Claudi Arimany, Patrick Gallois, Joaquín Achúcarro, José Cura, Josep Bros, Leo Nucci, Josep Maria Colom, Maurice André, Josep Carreras, György Sebök, Jaume Aragall, Michel Lethiec, Manuel Barrueco, Quartet Casals, Caetano Veloso, Susana Rinaldi, Barbara Hendricks, Gary Hoffman, Carlos Núñez, Mireia Pintó, Marc Canturri, Elena Copons, Joan Cabero, Toni Marsol, Lambert Climent, Marta Matheu, Josep Pizarro, Nina, Llibert Fortuny, Amaral, Jaume Sisa, Maria del Mar Bonet, Lluís Gavaldà, Sílvia Pérez Cruz, Refree i Love of Lesbian. Ha col·laborat amb el Cor Nacional dels Petits Cantors d’Andorra, el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, l’Orfeó Català, el Cor Madrigal i la Coral Càrmina. L’ONCA ha estat dirigida per Lord Yehudi Menuhin en el seu 80è aniversari i per Jordi Casas, Antoni Ros Marbà, Pierre Cao, Fernando Marina, Salvador Brotons, David Brophy i Mario de Rose, entre d’altres.